https://e-journal.umc.ac.id/index.php/SWA/issue/feedSwadaya: Indonesian Journal of Community Empowerment2023-01-26T07:52:02+07:00Tri Budi Prasetyotri.budi@umc.ac.idOpen Journal Systems<p><strong>Swadaya: Indonesian Journal of Community Empowerment</strong> (e-issn 2714-6626 & p-issn 2686-0376) is a is a scientific multidisciplinary journal published by FISIP Universitas Muhamadiyah Cirebon. It is in the national level that covers a lot of common problems or issues related to community services. The aim of this journal publication is to disseminate the conceptual thoughts or ideas and research results that have been achieved in the area of community services. Swadaya: Indonesian Journal of Community Empowerment contains various activities of academician in handling and managing the various potentials, obstacles, challenges, and problems that exist in society. Implementation of service activities also involve the participation of the community and partners. Service activities are organized into an activity aimed at improving the welfare of society.</p> <p>In the following year of publication, the journal is going to publish trianually. Any interested author could submit the manuscript following the <a href="https://e-journal.umc.ac.id/index.php/SWA/management/settings/context#masthead/link">submission guidelines</a><a href="https://e-journal.umc.ac.id/index.php/SWA/management/settings/context#masthead/link">. </a>Please read these guidelines carefully. Authors who want to submit their manuscript to the editorial office of Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat (Indonesian Journal of Community Engagement) should obey the writing guidelines. If the manuscript submitted is not appropriate with the guidelines or written in a different format, it will be <strong>REJECTED</strong> by the editors before further reviewed. The editors will only accept the manuscripts which meet the assigned format.</p> <p>Every article that goes to the editorial staff will be selected through <strong>Desk Review </strong>and <strong>Initial Manuscript Evaluation</strong> processes by Editorial Board. Then, the articles will be sent to the Mitra Bebestari/peer reviewer and will go to the next selection by <strong>Double</strong>-<strong>Blind Peer-Review Process</strong>. Further details on reviewing policy and processes are available on <a href="https://e-journal.umc.ac.id/index.php/SWA/management/settings/context#masthead/link">submission guidelines.</a></p>https://e-journal.umc.ac.id/index.php/SWA/article/view/3680Eco Enzyme, Alternatif Pemanfaatan Limbah Kulit Buah dan Sayur Sebagai Solusi Penanganan Limbah di Lingkungan Masyarakat Kalijaga, Kota Cirebon2023-01-26T07:51:44+07:00Uun Machsunahmachsunahuun67@gmail.comFebiasti Afriyanifebiasti20@gmail.comIhwal Fakhrurraziihwalf97@gmail.comAmelia Ameliaamelamelia1505@gmail.com<p>Peningkatan jumlah limbah tiap harinya semakin meningkat, hampir 60% limbah yang terbuang di Tempat Pembuangan Akhir (TPA) adalah limbah organik. Dan 75% limbah organik ini berasal dari pemukiman penduduk yaitu salah satunya limbah rumah tangga. Cara alternatif untuk mengurangi limbah organik yaitu dengan pembuatan eco enzyme. Eco enzyme sendiri adalah cairan alami yang terbuat dari fermentasi limbah kulit buah dan limbah sayur yang dicampur dengan air dan gula merah. Cairan eco enzyme ini dapat dimanfaatkan untuk kehidupan sehari-hari, sehingga dengan cara pembuatan eco enzyme ini selain dapat mengurang limbah rumah tangga juga dapat menghemat pengeluran. Tujuan diadakan kegiatan ini untuk memberikan pengetahuan kepada ibu-ibu PKK bagaimana cara mengolah limbah rumah tangga dengan baik. Metode yang digunakan dalam pengabdian ini yaitu melalui perencanaan meliputi menyusun program kegiatan, pelaksanaan kegiatan ini melalui sosialisasi, pelatihan dan pendampinan pembuatan eco enzyme dan evaluasi. Hasil yang diharapkan dalam kegiatan ini yaitu masyarakat mengetahui cara pembuatan eco enzyme dari limbah organik rumah tangga serta dapat mempraktekannya sendiri.</p> <p><strong>Kata Kunci:</strong> Eco Enzyme, Kalijaga, Limbah Kulit Buah, Limbah Sayur, Fermentasi</p> <p> </p>2022-12-20T00:00:00+07:00Copyright (c) 0